SCHENDINGEN VAN HET RECHT OM TE DEMONSTREREN

De staat wil gebruik maken van de gezondheidscrisis om het recht op demonstratie te verstikken. Onder het mom van de gezondheid wil de regering het protest inperken.

Dit verbod op democratische meningsuiting is onaanvaardbaar terwijl velen onder ons dagelijks werken in een omgeving die geen ruimte biedt voor fysieke afstand en veiligheidsmaatregelen.

We eisen de bevoegdheid op om zelf te beslissen wat we willen, hoe we onze eisen kunnen laten horen en hoe we onze rechten kunnen laten gelden.

In tegenstelling tot de overheid hebben wij aandacht voor de gezondheidsaanbevelingen van de WHO*: respecteer de veiligheidsregels, fysieke afstand en het dragen van maskers. Kom niet naar de bijeenkomsten als je symptomen van Covid-19 vertoont en laat je testen, jezelf en de mensen om je heen.

Het is erg moeilijk om vandaag de dag kritiek te accepteren van een regering die ons niet de middelen heeft verschaft om dit eenvoudige advies na te leven, die er niet in is geslaagd onze ouderen te beschermen, die gezondheidswerkers heeft blootgesteld door geen adequate beschermende uitrusting te leveren, die eerstelijnswerkers in gevaar heeft gebracht, die niet in staat is geweest om een massale screening uit te voeren, die gezorgd heeft voor minderwaardig uitgeruste zorginstellingen, die de gezondheidssector jarenlang ondergefinancierd heeft en zo haar eigen bevolking in gevaar brengt.

Zelfs vandaag de dag moeten gezondheidswerkers nog steeds 8 uur lang maskers dragen op een moment dat ze maar 3 tot 4 uur effectief zijn. Vandaag moeten we nog steeds dezelfde beschermende mantel gebruiken om van de ene naar de andere isolatie te gaan. Zelfs vandaag wordt het gezondheidspersoneel nog niet systematisch gescreend. Zelfs vandaag nog wordt de massale screening niet uitgevoerd. Zelfs vandaag nog geeft u ons niet de middelen om een mogelijke tweede golf tegemoet te zien. Ook nu nog steekt u de zorginstelingen in de schulden en zet u de gezondheidszorg onder druk.

Dit paternalisme om onze manier van strijden te bepalen is weer een daad van geweld tegenover de mensen die de gevolgen van deze nalatigheid hebben moeten ondergaan.

Aan de overheid : we hebben u niet nodig, u die misbruik maakt van de positie die de volmachten u geven terwijl u in een regering van lopende zaken zat, om onze rechten te beperken en ons leven in gevaar te brengen.

Zoals de WHO* stelt: « zelfs in de context van een pandemie is publiek protest belangrijk ». Bovendien herinnert ze eraan : « In de buitenlucht zijn lijkt het risico van blootstelling te verminderen, aangezien het virus niet lang in de zon kan overleven en de luchtcirculatie beter is, maar het is geen garantie tegen besmetting. Gezondheidsdeskundigen waarschuwen dat bepaalde activiteiten in verband met demonstraties – zoals het nemen van openbaar vervoer om bijeenkomsten bij te wonen of gearresteerd worden en samen met anderen binnen opgesloten worden – het risico van blootstelling aan het virus kunnen vergroten. »

Kortom, mevrouw Wilmès, als u echt iets wilt doen en eindelijk iets nuttigs wilt doen:

– Geef ons voldoende openbaar vervoer zodat we onze fysieke afstand kunnen bewaren.

– Neem de demonstranten niet gevangen.

– Laat je politie maskers dragen.

– Zorg voor de nodige tests voor de massale screening van de bevolking.

– Zorg voor adequate beschermingsmiddelen voor de bevolking en de werkers.

– Geef het ongelijk van de overheid toe en herstel dit door te herinvesteren in de gezondheidszorg en door de sociale zekerheid als geheel goed te organiseren.

In de tussentijd zullen wij demonstreren en voor onze eigen sanitaire veiligheid zorgen.

Laat ons allemaal samenkomen om een haag van oneer te vormen op zondag 14 juni om 14.00 uur:

– In Brussel met de rug naar het kabinet De Block en het Ministerie van Volksgezondheid (Kruidtuinlaan 50, 1000 Brussel)
– In Charleroi met de rug naar het Ministerie van Financiën (Rue Jean Monnet 14, 6000 Charleroi)
– In Luik Place Saint Lambert
– In Namen, met de rug naar het Ministerie van Waals Volksgezondheid (Rue Kefer 2, 5100 Namen)

Kom met je banners, je slogans, je maskers, je witte, groene, zwarte, rode blouse, kortom, kom zoals je bent!

* »Even In A Pandemic, WHO Believes That Public Protests Are Important »https://www.npr.org/sections/goatsandsoda/2020/06/08/872419850/even-in-a-pandemic-who-believes-that-public-protests-are-important?utm_term=nprnews&utm_campaign=npr&utm_source=facebook.com&utm_medium=social&fbclid=IwAR21GUbaeEb4_REjNOQCaDlb0wn3_RcsljoXhN8HaA–y_pLQlyWmcNbLPY&t=1591782128809&t=1591873402222